Egy program, amely gyermekeknek szól, de a felnőttek is szeretni fogják

Az Ön számára is fontos a gyermekek egészségtudatos nevelése? Intézményvezetőként arra törekszik, hogy minél színesebb programkínálatot nyújtson a kicsiknek és szüleiknek egyaránt? Színesítse intézményük programkínálatát egyedülálló, játékos, vidám foglalkozásunkkal, mely célja a gyermekek egészségének megőrzése.

Mi a program célja?

Schmuck Andrea dentálhigiénikus, a WestDent fogászati rendelő, a Dental Family, a Dsmile Body Balance Tréningközpont és a Profimed egy kiemelt cél érdekében kezdte meg a közös munkát. A fenti intézmények számára egyaránt fontos a gyermekek egészségnevelése, ezért elindították a Fogtündér az oviban programot.

A kezdeményezésről bővebben ide kattintva, az Óvónők.hu oldalon olvashat.

Egyedülálló projektünknek köszönhetően a kicsik az óvodában sajátíthatják el az optimális szájápolás technikáját. Megtanulnak helyesen fogat mosni, fejlődik egészségtudatuk, és a fogászattal kapcsolatban kialakult félelemérzetük is oldódik. Elsődleges célunk, hogy teljes körű tájékoztatást adjunk a szülőknek a gyermek fogazatával, a fogszabályozás lehetőségeivel, alvással, étkezéssel, testtartással kapcsolatos kérdésekben. Egyéni problémára egyéni orvoslás, és a legmegfelelőbb szakember ajánlása.

Miből áll a Fogtündér az oviban foglalkozás?

Első lépésként Schmuck Andi bemutatkozik a gyermekeknek, ezzel megalapozva a bizalmi kapcsolatot. Majd modern világunkban, hagyományőrzésként bábok segítségével megismerkedhetnek Rozmár Rezsővel, második lépésként pedig egy speciális színezőanyaggal közösen megfestik a fogacskákon lévő lepedéket. Ez az úgynevezett plakk-festés.

Ezt követően tanítjuk meg a lurkókat a helyes fogmosásra a fürdőszobában (“Addig mossuk, míg nem lesz újra fehér”). Az előadás fénypontja Sparkly, aki egy ingyen letölthető applikáció segítségével motivál és emlékeztet a fogmosásra, ezzel megkönnyítve a szülők mindennapjait.  Minden gyerkőc fogászati szűrővizsgálaton vesz részt, melyet a szülők számára dokumentálunk (ehhez természetesen előzetes beleegyezés szükséges). Mindenki névvel ellátott oklevelet kap a programon való részvételről. A nap végén a résztvevők lufit, szájhigiéniás csomagot, színezőt, fogkefét, fogkrémet, almát, és tejfogtartó dobozt kapnak.

 • Hogyan hirdethetem a programot az oviban a szülőknek?

Bízza ránk a marketinget! A promócióhoz szükséges plakátot, grafikai anyagokat és videófilmet is örömmel a rendelkezésére bocsátjuk. Ide kattintva Ön is felmérheti, hogy szüksége van-e a programunkra, innen pedig szóróanyagunkat töltheti le.

 • Mennyi ideig tart a program?

Amennyiben a programon csak gyermekek vesznek részt, abban az esetben másfél-két óra. Ha a szülők is csatlakoznak, akkor pedig többnyire két-három óra.

 • Valóban házhoz jönnek?

Természetesen igen. A program lényege, hogy a gyermekek óvodai környezetben tanulják meg a helyes szájápolás technikáját. A csoportos foglalkozást megelőzően Andrea egy személyes találkozó alkalmával az óvodavezetővel egyeztetve tájékoztató plakátot és kitölthető jelentkezési lapokat visz az óvodába.

 • A programon csak gyermekek vehetnek részt?

A program elsősorban gyermekeknek szól, de igény esetén a foglalkozás szülőkkel együtt is megtartható. Természetesen ez nem befolyásolja a részvételi díjat (nem jelent plusz költséget a szülők számára). A program során a szülők kérdéseire is készséggel válaszolunk.

A fogászat és a logopédia kapcsolata:

A nyelvféket szabad szemmel látjuk a nyelv alatt az alsó front fogak mögött. Ha kötött, akkor fel kell szabadítani, amennyiben mobil, akkor egy kombinált tréningre van szükség, ami a légzést, a testtartást és a nyelést korrigálja, amit innovatív logopédiával tudunk elérni. Azaz, a hagyományos logopédia nem minden esetben segít, mert ők nem mindig veszik figyelembe SZÁJLÉGZÉST. Amennyiben a felszabadítás mindenképpen szükséges, lézer segítségével 1-2 percet vesz igénybe a beavatkozás.

 

Milyen szövődményei lehetnek hosszútávon a szájlégzésnek?  

 • hosszúkás és előnytelen arcfejlődés figyelhető meg
 • fáradt mulya szemek
 • lapos arckarakter
 • az íny és a fogak nagyon jelentős megmutatkozása mosolynál
 • nyitott száj, nyitott harapás
 • allergiák gyakorisága, akár felnőtt korig
 • szájzug kiszárad
 • kusza fogazat
 • szűk szájpadlás
 • gyakori mandula problémák
 • potenciális beszédhiba
 • állkapocsizületi problémák

Ezek a tünetek jelentősen kimerítik a gyermek,fejlődő szervezetét, de még egy felnőttet is a későbbiekben

Kiknek köszönhető a Fogtündér az oviban program?

Schmuck Andrea

Klinikai fogászati higiénikus

A fogászati szakma elhivatott láncszemeként és édesanyaként Andrea célja, hogy egy olyan programot hozzon létre Magyarországon, ami már az uniós országokban évek óta létezik. Ennek szellemében keresett meg olyan kiváló szakembereket, akik különböző szakterületeken praktizálnak. 20 éve foglalkozik a szájhigiéniával és tart előadásokat szakmai konferenciákon. A gyermekkezeléseken túl az ínybetegségek és a mobilis fogak gyógyítása a fő szakterülete, melyben pár éve már a hyaluronsavas kezelések is rendelkezésére állnak. Elsődleges gyakorlati tevékenysége a fogkő-eltávolítás, fogfehérítés, szájhigiéniás prevenció és a ínysorvadás kezelése.

Dr. Kolozsváry László

Dentoalveoláris szájsebész implantológus

Idestova több mint 30 éve dolgozom a fogászatban. Voltam külföldön is, ahol  sokat tanultam, de mégiscsak Magyarországot szeretem nagyon. Fő szakterületem a szájsebészet, az implantológia és a lézerfogászat. A FOGTÜNDÉR AZ OVIBAN egy igen kiváló kezdeményezés, és tapasztalataim szerint sok külföldi országban működik hasonló program a gyermekek egészségéért! A West Dent fogászat vezető orvosaként szeretettel várom a család minden tagját, de a gyerekek szempontjából a lézerfogászat egy nagyon dinamikusan fejlődő, modern része a szakmámnak. A lézer segítségével fúrás nélküli tömést és a nyelvfék felmetszést, (beszéd-hangképzési zavar esetén) fájdalommentesen végezhetem. Szeretném felhívni a szülők és a pedagógusok figyelmét, hogy a 6 éves kor alatt megtanult viselkedési szokások egy életen át megmaradnak.  Mi szakorvosok és Andrea kolléganőm állunk rendelkezésükre!

Baracsy Gabi

Vezető tréner, a Dsmile Body Balance Tréning alapító-fejlesztője

Logopédus, gyógypedagógiai tanár, beszédtechnika-tréner, Buteyko légzésterápia-felhasználó, prezentációs- és kommunikációs tréningvezető, kommunikációs- és beszédtréner, VoiceGym instruktor. Gabi tanított a TV2 Akadémián beszédtechnikát, a Nemzetközi Protokoll Iskolában retorikát és beszédtechnikát, valamint a Nyugat-magyarországi Egyetemen retorikát és beszédtechnikát. Foglalkozott ép- és sérült gyermekekkel gyógypedagógusként és logopédusként óvodásoktól a kamaszokig.

Dr. Kovách Tünde

Fogszakorvos, fogszabályzó szakorvos

2015-ben summa cum laude minősítéssel végzett a budapesti Semmelweis Egyetem Fogorvosi Karán. Orvos családból származik, és mivel édesapja fogorvosként dolgozik, nem volt kérdés, hogy mi lesz, ha nagy lesz. Már a gimnáziumi évei alatt is rendszeres látogatója volt a fogorvosi rendelőknek, viszont mindig is szerette volna, ha a szakmája nem „csak“ a fogakról, hanem az emberekről is szólna. A Dental Family mellett a Sankt Pölten, egy ausztriai magánpraxis csapatát is erősíti. Társalgási szinten beszél németül és angolul. Szakterülete a konzerváló- és a protetikai fogászati beavatkozásokon túl a gyermekek ellátása, tehát a legkisebbektől sem ijed meg.

Dr. Kerekes Erwin

Fogszakorvos

A budapesti Semmelweis Egyetem Fogorvosi Karán végzett 2015-ben, summa cum laude minősítéssel. 3 éve munkatársa egy szájsebészeti szakrendelőnek, amelynek sok szakmai tapasztalatot köszönhet.Mivel Németországban született és ott is nőtt fel, a német nyelvet anyanyelvi szinten beszéli. Emellett angolul és franciául is társalgási szinten beszél. Nyelvismerete miatt nemcsak hazai, de olyan színvonalas külföldi továbbképzésekre is van lehetősége eljutni, amelyekkel a legmagasabb szintű és legaktuálisabb módszereket is elsajátítja. Szakmai profilja a fogpótlások, a fogmegtartó kezelések és a szájsebészet.

Dr. Túri József

Szájsebész szakorvos

A csapat mozgatórugója. Háromgyermekes édesapa. Lassan 25 éve a magánrendelés mellett a Honvéd Kórház elhivatott orvosa. Szívén viseli a szakmai utánpótlást, ezért sok-sok fiatal orvos szakmai képzéséről gondoskodik. Hitvallása: A fogászat nagyon modern lett az elmúlt évtizedben és egyre több problémát tudunk megoldani a digitális technika segítségével.Azonban még mindig azt gondolom,hogy a legfontosabb és legjobb dolog a prevenció melyet már gyerekkorban el lehet kezdeni.Andrea személyében egy hasonló gondolkodású kolléganőt ismertem meg évekkel ezelőtt és szívesen támogattam a fogtündér az oviban program létrejöttét.

Milyen kedvezményeket biztosítunk a program résztvevőinek?

Dsmile Innovatív Logopédia:  3000 Ft kedvezmény a Ráébresztő vizsgálat díjából.

Dental Family- Fogászat kicsiknek és nagyoknak: Ingyenes konzultáció és ajánlat készítése

WestDent Fogászat: 10% kedvezmény a szájhigiénia- és a lézeres beavatkozások árából

Profimed- Minden, ami szájhigiénia: 10% kedvezmény a termékek árából.

Philips Sonicare sonicus fogkefe: 15% kedvezmény a vételárból (megrendelés Schmuck Andreánál)

Regisztráljon foglalkozásunkra, és gondoskodjunk együtt a gyermekek egészségéről!

Schmuck Andrea várja a jelentkezőket és szívesen válaszol bármilyen kérdésre az alábbi elérhetőségeken:

Telefon: +36 30 540 30 32

E-mail: schmuckandrea78@gmail.com