Szakmai beszélgetés a páciensek kérdéseiből Dr. Volom Andrással

Ami a beszélgetésből kimaradt….
A fogkőnek, a fogínygyulladásnak, a fogágybetegségnek ott is vannak veszélyei, ahol nem is sejtették volna.
Hazánkban minden 10. gyermek korábban jön a világra, ami komoly izgalom, mérhetetlen aggódás, óriási kihívás és néha sajnos rettentő teher a szülők számára.
Számos oka lehet az idő előtt meginduló szüléseknek. Ezek közül a dohányzás, az alkohol- vagy drogfogyasztás sokak számára közismert tény, azt viszont már csak kevesen tudják, hogy a fogágybetegség ugyanilyen rizikófaktor.
Mielőtt nyugodtan hátradőlnének, hogy ez Önöket nem érinti elárulom, hogy a magyar lakosság 85%-a fogágybeteg, enyhébb vagy súlyosabb formában.
A duzzadt, vörös, fogmosáskor vérző esetleg fájdalmas íny fogínygyulladást jelent, ami bizony a fogágybetegség korai jele.
Oka a nem megfelelően tisztított fogakon kialakuló fogkő, amelyben baktériumtelepek élnek. A baktériumok akár rágás, fogmosás során is az apró mikrosérüléseken keresztül bejutnak a véráramba és szétterjednek az egész szervezetben, gyakran gócbetegségeket okozva.
 
A baktériumok sajnos bekerülnek a magzatvízbe is. Ennek következtében megnő a prosztaglandin termelés, amely hat a méhösszehúzódásra, a burokrepedésre, a méhlepény leválására, vagyis a vártnál előbb indulhat meg a szülés, és kisebb súllyal jöhet világra a baba.
Nem ritkán a nehézkes teherbeesés, a vetélések, a preeclampsia és a halvaszületések hátterében is fogágybetegség (vagy az is) áll.
Mindebből mi a tanulság?
Ha babát tervezünk, ne csak a nőgyógyászt, hanem fogorvosunkat is keressük fel! A prevenciónak és a dentalhigiénikusokat nagy szerepe van család életében egy kisbaba jövetelekor is.
Célszerű még a várandósság előtt leszedetni a fogköveket, elsajátítani és gyakorolni is a helyes szájápolási technikákat, a terhesség alatt pedig 3 havonta eljárni ellenőrzésre, hogy időben be lehessen avatkozni, ha gond van.
Gólyaprogramunk kiváló lehetőséget kínál a leendő vagy már várandós kismamáknak.
 
Mit tartalmaz a program?
 
– Fogazati és fogágy szűrést
– Fogkőeltávolítást
– Szájhigiénés kurzust
– Táplálkozási tanácsadást
– Tanácsadást a baba és a család fogainak védelme érdekében
– Felkészítés a baba szájápolására egésszesn a tejfogak ápolásáig
A részletekről érdeklődni illetve bejelentkezni a megadott elérhetőségeken lehet.

Várlak titeket szeretettel, kövessetek engem a Fogfehérítés és a Fogtündér az oviban Facebook oldalakon, és forduljatok hozzám bizalommal!