Rólam

2001 óta dolgozom a fogászat területén. Asszisztensként dolgoztam sok-sok éven át, ahol a fogászat minden szakterületét megismerhettem. A legkedvesebb számomra a dentálhigiénia lett, ezért évek óta önálló vállalkozóként dolgozom Budapest több neves magánrendelőjében. Pontosan mit is csinál egy dentálhigiénikus? Olvassa el a GYIK alatt. Annyit elárulhatok, hogy tényleg nem tudnak sem a gyerekek, sem a felnőttek fogat mosni! Ennek megváltoztatása és a következmények kezelése a mi feladatunk.

Nagyon fontosnak tartom a megfelelő higiénia oktatás megtanítását minden páciensnek és a kontroll vizsgálatok elvégzését. Fogselyem, fogköztisztító kefék használata. Paradontális gondozás. A sub és supragingivális depurálás mellett paradontális küreteket végeztem, mely fogmegtartó hatása bizonyított. Az íny regenerációs kezeléseket a hyaluronsav segítségével tökéletesre fejlesztettem az évek alatt. Természetesen orvosi felügyelet, kontroll mellett. Saját gépi- és kézi műszerekkel rendelkezem. Küret kanalak homokfújó gép, hordozható depurátor, mélytisztító sonicus gép a zárt küretek elvégzéséhez. A Fogtündér az oviban programmal a legfiatalabb korosztály prevenciós ellátását szeretném kivitelezni, egy számukra már megszokott környezetben, az Óvodában.

Esztergomban élek, és van egy 7 éves kislányom, a szabadidőm legnagyobb részét vele-, és az egészség szépség jegyében a természetben és az edzőteremben töltöm. A gyakorlati napi rutinmunkámon kívül előadásokat tartok szakmai konferenciákon, részt veszek a fiatal, kezdő asszisztensek, orvosok képzésében is. Gyakran találkozhattok velem gyermekműsorok, család- barát magazinok oldalain és délelőtti tv műsorokban.

A dentalhigiénikus feladatai a mindennapi munka során a páciensek hangulatának oldása és felkészítés a fogorvosi beavatkozásokra. Ebbe beletartozik a tájékoztatás a kezelésekről a panoráma röntgen elkészítése, a helyes fogmosás   megismertetése. A fog köztisztító kefék és a fogselyem használatának megmutatása tehát az instruálás, motiválás. Egyénre szabott   olyan prevenciós oktatás mely a páciens mindennapjait könnyebbé teszi a szájápolás terén.

Továbbá fogkőeltávolítás, polírozás, gyökérfelszínek simítása, barázdazárás, paradontális gondozás, lenyomatvételek, fogfehérítés, fogszabályzók tisztán tartása, éves fogászati kontroll nyomon követése és a plakk festés.

Ezen felül természetesen egy fogászati magánrendelő csapattagjaként még sok sok feladat felmerülhet. A kezelési lehetőségekről a szolgáltatások menüpontban olvashatnak. Ha marad még erő és lelkesedés a napjaimban, márpedig marad, akkor Óvodákat látogatok a FOGTÜNDÉR AZ OVIBAN PROGRAMMAL, MELY A LEGKISEBB korosztálynak szól, vagy cikket írok napilapokba, könyvekbe. Célom, hogy minél több higiénikus, asszisztens kolléganőm tudjon önállóan dolgozni, ezzel segítve az orvosok munkáját.

A jól képzett  dentálhigiénikus fontos  tagja a rendelői teamnek!

Médiaszereplések

Médiaszereplések

Ide kattintva beszélgetést hallgathatnak meg Argyelàn Krisztina kérdéseivel a nyári tábor gyerekeknek címmel! Forrás: Sláger rádió 2016

Ezen a linken a Kanapé című műsor 2020.02.02-i adását hallgathatják meg, melyben meghívott vendégként voltam jelen.

Milliószor hallottuk már, hogy naponta háromszor fogat kell mosni. De hogyan? Mivel? Hagyományos, vagy elektromos fogkefét válasszunk? És ki tanít meg minket a helyes technikára? A videóból kiderül. Kattints a képre!

Szeretnéd tudni, hogyan védheted meg a fogaid? Érdekel egy különleges fogmosási technika? Ha igen, kattints a képre és nézd meg a videót!

Az óvoda felelőssége, hogy biztosítsa a lehetőséget napi egy fogmosásra.

Segítség szülőknek: helyes fomosás a gyakorlatban.

Rólam mondták

A Fogtündér az oviban programról

Érdekes újítás a gyermkek egészségtudatos nevelésében: www.kemma.hu

idezojel

A mindennapi munkám során babák és gyermekek vesznek körül a saját 3 gyermekem mellet. A Fogtündér az Oviban egy olyan kezdeményezés, mely örömöt, mosolyt, egészséget, játékot hoz az óvodások életébe. Mindemellett egy olyan szűrővizsgálat, ami sok szülő számára ismeretlen gyermekkori problémára hívja fel figyelmet. Szívesen találkoznánk Andival a következő években is. Szeretettel ajánlom minden Óvodavezetőnek!

Dr. Hack Petra

Úszásoktató és a Leányvári Tündérkert tulajdonosa

idezojel

ERASMUS+ “CSEPP” projektünk újabb állomása a szájápolás. A program lehetővé tette, hogy A FOGTÜNDÉR ellátogasson zuglói Óvodánkba. Andrea személyében egy nagyon empatikus, türelmes, kedves szakembert, édesanyát ismerhettünk meg. Szájápolási napunkon a gyerekek nagyon jól érezték magukat, és elmondhatom, hogy szívesen fognak éves fogászati kontroll vizsgálatra menni. A plakkfestés pedig mókás szűrővizsgálattal ért véget, és mindenki megmutatta a fogait Andi néninek!

Fóris Marietta

Csip Csup Csodák Magánóvoda tulajdonosa és vezető óvodapedagógus

idezojel

Andrea kislánya a mi Óvodánkban tölti mindennapjait. A Boglárka csoport tagjai (melyben 4-5 éves gyerekek járnak)már egy jó ideje sejtették,hogy Anna anyukája lehet a” Fogtündér. A farsang mellet jutott időnk egy egészséghetet tartani mely keretein belül megismertük a Fogtündér az Oviban Programot.  Egész héten mesét olvastunk és ajándékkal készültünk  a Fogtündérnek. A fotók magukért beszélnek.Köszönjük!

Némethné Varga Noémi

Az Esztergom város Szentgyörgymezei Állami Óvoda vezetője

idezojel

Próbalom minél érdekesebb programokkal színesíteni játszóházunkat. Andrea sokat jár hozzánk a kislányával és bár a Fogtündér az Oviban program elsősorban Óvodáknak szól arra gondoltunk,hogy a feltételeink adottak ezért nálunk is megrendezhetjük. Nagyon profi kedves empatikus hölgyet ismertem meg aki igazán elhivatott a gyermekek szájápolását illetően. Szuper tanácsokat kaptunk tőle!

Zink Lívia

Dorog városi Balaya Játszóház tulajdonosa

Személyes visszajelzések

idezojel

Azt vettem észre a tükörben, hogy kezdi az ínyem elhagyni a fogaim nyaki részét és egyre hosszabbak lettek a fogak optikailag. Bár nem volt semmi fájdalmam mégis egy ismerősöm ajánlására felkerestem a Kolosy Dent fogászatot. A főorvos úr Andreához írányított, mondván Ő lesz az én „emberem”!.Így is lett Mindent megtudtam a fogágybetegségről elméletben és gyakorlatban is. Mint kiderült közepes súlyosságú ínysorvadásom van és a fogaim mobilissá váltak. Bár több héten át jártam a rendelőbe, de tökéletesen megérte!Mindennek már 1 éve és azóta megszűnt minden problémám és bármilyen hihetetlen is volt számomra de az ínyem  valóban vissza nőt a Hyaluronsavas kezelés hatására! Szívből ajánlom mindenkinek!

Nagy Gábor

(41 éves)

idezojel

Dr. Kovách Tünde gyermekfogszakorvos ajánlására ismerte meg a családom Andit. A kisfiam 7 éves és bármennyire tudatos szülőnek gondolom magam a fogmosás mindig kritikus pillanat volt az életünkben. Az első szuvas fog 5 évesen jelentkezett melynek betömése után megtanultuk mindketten a valóban helyes szájápolást! A philips sonicare sonicus fogkefe család használatával a kisfiam imád fogat mosni (mellesleg lett egy virtuális barátja Sparkly), jómagam azóta átestem egy fájdalommentes fogkő eltávolításon, egy szintén sonicus technikával alkalmazott géppel . A férjem pedig a fogfehérítés után kevesebbet dohányzik és többet mosolyog! Mostantól minden évben meglátogatjuk a Dental Family fogászatot!

Mátrai Mariann

(41 éves)

idezojel

Sok-sok éve találkoztam  Andival először és mondhatom,hogy amellett ,hogy barátok lettünk, megváltoztatta az életem egy kis szegmensét . Éveken át a legjobb tudásom szerint mostam a fogaimat ami sajnos kevésnek bizonyult. Fiatal korom ellenére kb. 12 éve ínyvérzést tapasztaltam mely nagyon megijesztett. Anditól megtudtam, hogy ínyvérzést az íny alatti fogkő okozza, melynek eltávolítása után egy egészen más fogmosási technikával lettem gazdagabb. Azóta már a baráti köröm és családom minden tagja megismerte Őt!

Hankó Linda

(37 éves)

Munkásságom

 • 2012 Dental World Szájhigiéniai Szimpózium, előadás: A Denatlhigiénikus, mint a fogorvos jobb keze
 • Nők Lapja újságcikk és internetes videó a szájhigiéniáról
 • Dental Expressz szakmai cikk a dentalhigiénikus mint a fogorvos jobb keze címmel
 • 2011-2012 magánóvodák látogatása rendszeresen
 • 2013 Babavilág műsorban szájhigiéniás percek riport
 • Szájhigiéniás oktatás szűrővizsgálatok végzése.
 • Menedzserszűrés és fogtisztítás, fogfehérítés, státusz felvétel indexek
 • Egészségnapokon előadás közösségi tevékenység
 • New York Dental szervezésében gyakorlati kurzusok és előadások az elmúlt években.
 • Magyar Fogorvos Újságcikk
 • New York Dental szakmai lapjában újságcikkek
 • 2016 Dental World előadás: Hyaluronsav a 21 században
 • 2016-2017 FEM3 Cafe reggeli műsor rendszeres meghívott partnere vagyok
 • 2018 rendszeres tv szereplések a szájhigiénia kérdéseiben
 • 2016 Bővített Sugárvedelmi Képzés elvégzése az Országos Atomenergiai Hivatal szervezésében
 • 2016 Vezetői Marketing Képzés
 • 2018 www.ovonok.hu és a www.kemma.hu oldalon internetes újság cikk,  majd Az egészségfejlesztés nagykönyve címmel megjelent Óvodapedagógusok részére könyv oldalain találkozhatnak velem.
 • 2019 A Philips Sonicare csoport előadójaként a magyar orvostanhallgatók tanulmányait segítettem gyakorlati ismereteim megosztásával.
 • Jelenleg  három helyszínen lehet bejelentkezni hozzám Budapesten. A West Dent és a 1st Dent fogászaton, illetve egy budai rendelőben, melyekről az elérhetőségekben bővebben olvashatnak.

Mentoraim, gyakorlati ismereteim

 • 1995-1996 Vaszary Kolos Kórház Esztergom osztályos nővér és mentős segédként elkezdtem egészségügyi pályafutásomat
 • 1997 Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet Daganatos fekvőbeteg osztályon felnőtt szakápolóként dolgoztam
 • 1998 saját vállalkozásomat vezettem 3 évig Esztergomban mely alatt az üzletvezetésben szereztem tapasztalatokat
 • Kiegészítésként szociális gondozóként a Hospice Alapítványban önkéntes munkát végeztem 1 éven keresztül.
 • 2000 Telki Magánkórház fogászati asszisztensként dolgoztam az IBD kft Francia Magyar fogászati és szájsebészeti központban
 • Dr. Fürstner József asszisztenseként elsajátítottam a szájsebészet és a 4 kezes asszisztencia  alapismereteit
 • 2003-2013 ig  4 székes magánrendelő vezető asszisztense és dentálhigiénikusa voltam  melynek szakmai vezetője és tulajdonosa Dr. Losonczy Levente szájsebész fogszakorvos
 • 2004 2005 évben Dr. Kámán Attila maxillofacialis sebész mellett (mellékállásban) belekóstoltam az implantológia és a csontpótlás tudományába, asszisztáltam kórházban állcsontműtéteknél csípő transzplantáció műtéteken rendszeresen.
 • Az évek során részt vettem a dentalhigiénikusok gyakorlati képzésében Magyarországon
 • 2013 Ausztriába költöztem ahol Bécsben asszisztensi és hygiénikusi feladatokat láttam el  
 • 2015  Kislányom születése után visszaköltöztem Magyarországra, ahol újra elhelyezkedtem félállásban.
 • 2016-2017   VIP Dental CBCT és Röntgen központ Budai központját vezettem fél állásban
 • 2017 ben létrehoztam a FOGTÜNDÉR AZ OVIBAN programot mellyel az Óvodás korú gyermekek preventív ellátása a célom óvodai környezetben.
 • 2018 januártól 3 magánrendelő tagjaként dentálhigiénikusként dolgozom.

Partnereim

1280px-philips-logo-newsvg

Philips

Sonicus elektromos készülékek forgalmazása, applikációs gyermek- és felnőtt fogkefék

cb

Card Bazaar

Nyomdai munkálatok, plakátok, kiegészítő kellékek

13597

Profimed

Minden ami szájhigiénia! Szájhigiéniás eszközök forgalmazása

dental-p1ress

Dentalpress

Fogászati, egészségügyi folyóiratok, kiadványok és magazinok

dentowl-logo2x

Dentowl Academy

Elméleti és gyakorlati tudás szájhigiénia és asszisztencia területén

vip

VIP Dental

Képalkotó diagnosztika, röntgenek, CBCT

volom

Volom Dental

Harapási problémák, myofunkcionális trénerek

Fogtündér Műhely

Babák, kézzel készített fogtündér dobozok, rendelhető névre szóló termékek