Szolgáltatásaim

Szolgáltatásaim

Éves szűrés

Mint minden egészségügyi vonalon, a fogászat területén is nagy hangsúlyt kap a prevenció és a megelőzés. Minden kezelés végén úgy búcsúzom el a pácienseimtől, hogy “egy év múlva várom egy kontrollra”. A digitális technológiának köszönhetően ma már emlékeztető rendszerek állnak rendelkezésünkre, hogy üzenetet, mailt küldjük vendégeinknek.

Az éves kontroll vizsgálat és ellenőrzés mind a 4 rendelőben teljesen ingyenes, mindenkinek, aki már korábban járt nálunk, ösztönözve ezzel is az embereket, hogy jöjjenek el és tegyenek időben az egészségmegőrzésért.

Pár mondatban szeretném kiemelni a veszélyeztetett korcsoportokat az átlag normál életvitelű felnőttek közül.

A gyermekek esetében arról ,hogy mikor kell először fogorvoshoz vinni a kicsiket, hogyan, mikor nőnek a tejfogak, milyen szakemberhez fordulhatnak a szülők ha bármilyen eltérő dolgot észlelnek gyermekükön? – Az Egészségnevelés Nagykönyvében írok részletesen melyet az Óvodapedagógusok nagy szeretettel lapozgatnak. 

A tinik, pubertás kor legfőbb jellemzője a krónikus ínygyulladás, melyet az évenkénti találkozások alkalmával azonnal gyógyítani tudunk, súlyosabb formája  Juvenilis Paradontitis melyről a későbbiekben olvashatnak .

A kismamák esetében kötelező elvárás a „kiskönyv” vezetése, melyben a fogászati szűrés is szerepel. Nagyon fontos felhívni a figyelmet a leendő édesanyák esetében, hogy amennyiben a szájhigiénia megfelelő a fogak szanáltak (gyógyítottak) és az íny képletek egészséges, a gyermek születése semmilyen esetben sem veszélyezteti az anya fogainak épségét! Tájékoztatni szükséges a hormonális változás okozta ínyvérzésről, mely a várandósság alatt nyomtalanul gyógyítható.

Az Időskorúak esetében sok változás megy végbe a szervezetbe, de továbbra is fontos a megfelelő eszközök megismertetése, a fogpótlások tisztán tartása és a nyáltermelődés csökkenése miatt felhívni a figyelmet az Öntisztuló mechanizmus csökkenésére.

Fogkőeltávolítás

Fogkőeltávolítás

Az alábbi csoportosítás alapján kiderül, kinek milyen jellegű kezelésre van szüksége, mielőtt a fogorvosi kezelések megkezdődnek.

Sok elszíneződéssel és kevés fogkővel rendelkezőknek általában nem szükséges injekció adása, kevés vérzéssel járó beavatkozás, maximum 40 percet vesz igénybe .A fogkő eltávolítás után homokfújás történik, amit hívhatunk air flow kezelésnek, vagy polírozó paszta segítségével kézi polírozás történik.  A kezelés után újra megmutatom a fogselyem használatát, és kihangsúlyozom, hogy az ínybarázdába kell behúzni a selymet és ráfordítani a fog oldalára. Már a tiszta ínybarázdába könnyebb szemléltetni.

1-2 mm tasakmélység esetén már időszakos ínyvérzéses panasszal jelentkezik a páciens.  Amikor a front régióban a nyelv felől sokkal több fogkő található, mint az egyéb részeken: általában 60 percet vesz igénybe, ebben az esetben helyi érzéstelenítést kaphat a célzott területre, mert ott mélyebbre kell nyúlni és valószínűleg 2-3 mm-es tasakok is feltűnhetnek. A tisztítás után újra megmutatom a veszélyeztetettet terület mosását, fogkefével, a tasak tisztítását a fogköz tisztítókefével, és a fogselyemmel, hogy ne vigye be a tasakba semmi képen az ételmaradékot.

Ezeknél kicsit súlyosabb állapot: amikor a 4  oldal kezelése külön alkalmakkor történik, teljes érzéstelenítésében. Ilyen esetben biztos, hogy fennáll a paradontális betegség  valamely stádiuma. 4-6 mm-es tasakok tisztítása akár 1 órát is igénybe vehet alkalmanként. A hyaluronsavas feltöltések kiválóan alkalmasak a kezelés kiegészítéseként.

A súlyosabb eseteknél még fontosabb a helyes fogkefe és szájvíz használata, emellett célszerű  egy szivacsos fogselymet ajánlani, melyet mélyen be tud húzni a fog közötti részre.  5 mm-es, és ennél mélyebb tasakok esetében a fogközök, és esetlegesen a bifurkációk tisztítását tükörben szükséges látnia a páciensnek. Célom, hogy a tasak bezáródjon és feszes ínyt  kapjak a kezelés utáni napokban .

5-6 mm tasakok esetén már nem reverzibilis a folyamat, de még mindig megállítható a paradontális betegség, és csak a páciensen múlik, hogy fenntartható-e. Ezekben az esetekben, azon kívül, hogy szintén érzéstelenítésben végzem, mindig konzultálok a szakorvossal. A hyaluronsav, mint kiegészítő kezelés itt is igénybe vehető, sőt a front területen a sínezési technika is.

Ezek a fogak nyilván mobilisak voltak, vagy lesznek a fogtisztítás után. Fontos a tájékoztatás a kezelés előtt minden esetben, hogy érzékenyeséget és mozgást észlelhetnek a következő napokban, ami a kezelés miatt lehetséges, de ahogy gyógyul a parodontium, egyre kevesebb lesz az érzékenység és a mozgás is. Pár héten belül a fogak stabilizálódnak. A páciens feladata, hogy hosszútávon fenntartsa ezt az állapotot, a szájhigiéniai tanácsadás fontossága itt jelentkezik igazán.

7mm-nél mélyebb tasak esetén, már paradontológus kezeli a pácienst, de az utókezelésben részt vehetünk. Gondolok itt a lézerekre ,a hyaluronsavra, a paradontális pakolásokra, és legfőképpen arra ,hogy MOSSA!!!! Ne féljen a sebtől és a kis vérzéstől, ha tisztítja hamarabb gyógyul. Minden szakaszban akkor mondjuk gyógyultnak a pácienst, ha 1 mm-re tudtuk redukálni a tasakjait, és 2-3 héten keresztül plakkmentes!

A súlyosabb fokozatok esetén én mindig kérem a vendégeimet, hogy a beavatkozás után, már aznap ne fogyasszon szilárd ételt, hogy a tasakok elkezdjenek összehúzódni. 

Mindent megtettünk,de a páciens még mindig nem elégedett: érzékeny lett  hidegre-melegre, nem elég szép fehér,nem jó az összhatás… Mikor gyógyul vissza az íny a helyére? Ezek a válaszok egy személyes találkozóra várnak.

Fogfehérítés

 • Non peroxid rendelői fogfehérítés
 • Non peroxid otthoni fogfehérítés
 • Fogfehérítő fogkrémek, reklámok
 • 6 százalékos hidrogénperoxidos rendelői fehérítés
 • 6 százalékos otthoni sínes hydrogénperoxidos fogfehérítés
 • Kombinált fogfehérítés
 • Dream smile fogfehérítés (új megközelítés az esztétikai fogászatban)
 • White Strips (fogfelszínre ragasztható csíkok)

Aki egy ártatlan internetes keresés során a fogfehérítési eljárások iránt érdeklődik, a lehetőségek igen széles skálájával találkozhat a megkérdőjelezhető hatékonyságú házi megoldásoktól a professzionális körülmények közt végzett LED-es, lézeres technikákig. Természetesen ismerőseink közül is mindenki a saját tapasztalatától és meggyőződésétől függően más-más módszerre esküszik, egy dolgot azonban figyelmen kívül hagynak: mi a lehető leghatékonyabb eljárás NEKEM?

A felsorolt fehérítési eljárások közül a választás kizárólag személyes találkozás alkalmával lehetséges. A kezelések árai 29.000-150.000 Ft ig terjednek és minden esetben egy fogtisztítással kezdődnek . Ezen kezelés alkalmával egyezettjük a fenti lehetőségeket személyre szabottan .

Két típust szeretnék kiemelni!

A Dream Smile rendszert, és az Otthoni sínes fehérítő technikát.

Az otthoni sínes technikával sok ember találkozott már mert a legrégebbi eljárás típus. Napjainkra ez is sokat fejlődött és egészen más sín típussal és sín anyaggal dolgozom, mint 10 évvel ezelőtt .Legfőképpen a tévhitek eloszlatására, a fogfehérítés alapvetően -ha értő tapasztalt szakember végzi- semmilyen károsodást és fájdalmat nem okoz!! A galéria menüpontban after-before fotók segítségével betekintést nyerhetnek a kezelés fajtákba…. Tekintse meg a galériát!

A DreamSmile Program lényege az egyénre szabott, és végig szakember által kontrollált kezelés sorozat, melynek eredménye valóban átütő eredményt hoz. A program lényegének megértéséhez először is tisztázzunk néhány alapvető fontosságú kérdést!

Miért színeződnek el a fogak és hogyan működik a fogfehérítés?

A fogak felszíne – bár ez szabad szemmel nem látható – nem egyenletes, hanem porózus, apró kis lyukak vannak rajta (dentintubulusok). Ezekbe a lyukacskákba ülnek bele a fogak elszíneződéséért felelős apró szemcsék, melyek az elfogyasztott élelmiszerekből, dohányosok esetében pedig az elszívott cigaretták füstjéből származnak. A fogfehérítő eljárások során ezeket oldják ki a fogakból. A folyamat szívó mechanizmuson alapul, nem épül be a fehérítő anyag, ezért nem károsítja a fogat. 

Miben más a DreamSmile Program, mint az ismert fogfehérítő kezelések? 

A Dream Smile Program egy professzionális, kombinált fogfehérítő kezeléssorozat, amely több lépésből és technikából áll. A kezelést egy rövid tervezés előzi meg, melynek során a szakember összeállítja és ismerteti azt a programot, melyet a lehető legideálisabb végeredmény érdekében a páciensnek követnie javasolt. A tervezés során figyelembe veszik a páciens fogainak állapotát, a kezelési előzményeket, a meglévő és leendő fogpótlásokat, az egyéni szokásokat és életkörülményeket is. Mindezek ismeretében kialakítható a páciens számára személyre szabott program, melyben a kezelések sorrendjét, gyakoriságát és a felhasznált anyagok típusát, hatóanyagtartalmát is meghatározzák. A DreamSmile lényege: hogy fogai ne csak fehérebbek, hanem az elérhető legfehérebbek legyenek. 

Mikor és kiknek érdemes a DreamSmile Programon gondolkozni? 

Röviden: ha a végeredmény tekintetében a páciens biztosra szeretne menni, és erre nem sajnál némi időt és energiát fordítani. Különösen ajánlott dohányzásról leszokni tervezőknek és nemrégiben leszokottaknak, valamint tervezett fogpótlások előtt. Mivel a kezelés általában több hetet vesz igénybe, fontos az elkötelezettség, hiszen az eljárás során és után bizonyos ételek és italok elfogyasztása korlátokba ütközhet.

Mik az első lépések?

A DreamSmile program első lépése egy ingyenes konzultáció. A konzultáció alatt tervezés történik, minden kezelést megelőz egy fogtisztítás és egy gépi professzionális polírozás. Kizáró ok a dohányzás, pipázás, a rendszeres alkoholfogyasztás. Amennyiben pótlások vannak a szájban fontos előre tudnunk, hogy a pótlások, tömések nem fehéríthetőek még ezzel a rendszerrel sem. Paradontális azaz ínyvérzéssel, mobilis fogakkal rendelkezőknek elsőbbséget  élvez az egészség, a luxus előtt.

Milyen kezelésekből épül fel a DreamSmile Program?

A DreamSmile Program alapvetően egyénre szabott elemekből áll, de nagy általánosságban hagyományos dentálhigiéniai alapozókezelésből, valamint rendelőben végzett  és otthoni sínes fehérítő eljárások kombinációjával lehet elérni a kívánt eredményt. Mivel nem minden páciensnek célja a lehető legvilágosabb fogszín, a kezelés végéhez közelítve a rendszeres kontroll időpontok során már “finomhangolható” a végeredmény, hogy az a páciens ízlésének, arckarakterének a lehető legmegfelelőbb legyen.

Az exkluzív fogfehérítő eljárás elején és végén, valamint a kezelés közben fogszín skálával és fotókkal tudjuk ellenőrizni az elért eredményt és összehasonlítani a fehérítés mértékét a kiinduló állapothoz képest.

Milyen anyagot használunk és honnan származik ?

Sokan tudjuk hogy Amerikában sportot űznek az orvosi perekből és a plasztikai sebészet mellett a fogászat is egy ilyen szakterület. Az anyag az USA-ból származik és a forgalmazó cég rendkívül büszke rá, hogy még soha semmilyen panasz, feljelentés, per nem érkezett a használatával kapcsolatban az elmúlt évtizedben. 

Mi legyen a régi fogpótlások, fogtömések sorsa?

Korábban készült, rögzített hidak és koronák, vagy esztétikus tömések esetében kombinált fogfehérítéssel az évek során esetlegesen elszíneződött szomszédos saját fogakat a fogpótlások színéhez lehet igazítani, hiszen a pótlások és tömések nem változtatják a színüket a fehérítő anyagok hatására. Ezzel egységesen színű mosolyt lehet kialakítani. Ha tehát pár éves koronája funkcionálisan tökéletes, és csak színben üt el a természetes fogaktól, DreamSmile Programmal elkerülheti azok idő előtti cseréjét.

A kezelés után…

A fogfehérítés eredményének megőrzése érdekében sokat tehetünk, ha betartunk néhány egyszerű szabályt. Érdemes 10 napig „színmentes” diétát tartani, mert a frissen fehérített fogzománcba  könnyebben lerakódnak a színváltozást előidéző anyagok. Nagyon hideg és meleg ételek és italok fogyasztását kerülni kell pár napig, illetve az olyan fogásokat is, amik erősen pigmentáló hatásúak, pl.: pirospaprika, curry (LEHET ENNI PARADICSOMOT) cékla, búzafűlét, üdítők, kávé, tea, kóla, vörösbor, áfonyalé, energiaital, stb. Kerülni kell a színes szájvizek használatát is!  

Mennyi ideig tart a hatás?

A kombinált, exkluzív fogfehérítés hatása akár 2-3 évig is tarthat, ha ez alatt az idő alatt odafigyelünk szájhigiéniánkra és étkezési szokásainkra. Természetesen nem kell örökre lemondanunk a kávéról vagy a cékláról vörösborról  de a körültekintés -különösen a kezelés alatt és közvetlenül utána- erősen ajánlott. Ezzel kapcsolatban részletes tanácsokat fog kapni az Önt kezelő szakembertől.

Ínysorvadás kezelése

Parodontális (tehát íny-eredetű) elváltozásról beszélünk. 

1.fázis: Az ínygyulladás nem fájdalmas, ezért nem mindig észrevehető. Néha pici vérzést lehet észlelni, de ez alapvetően a szájvizek segítségével elnyomható. Ami persze nem a jó megoldás. Ha a folyamat tovább folytatódik, akkor szép lassan krónikussá válik, és a begyulladt íny megduzzad, végül eltávolodik a fog oldaláról. Ekkor már 1-2-3- mm rés alakulhat ki amit ínytasaknak hívunk.

2.fázis: Az ínytasak kialakulásával szabad út nyílt a baktériumoknak, a nyálnak és  az ételmaradéknak. Innentől már elég nehéz jó szálhigiéniát fenntartani (ha nekem ilyen lenne, én se tudnám jól tisztítani). A tasak nap mint nap megtelik, és tisztítani nem tudjuk, mert nincs mivel leérni a tasak aljáig. A tasak aljában elkezdődik a fogkőképződés, ami napról napra vastagabb réteget képez a fogakra. Amikor az íny annyira gyulladttá válik, hogy már nem tud ebben a közegben élni, visszahúzódik, összeesik, és ekkor tapasztalhatja  páciens az első érzékenységet a fognyakain, melyről eltűnt az íny; a fognyak szabaddá válik a mechanikai hatásoknak, és hideg meleg érzékenységet észlel. Sok esetben ilyenkor keresik fel először a szakembert.

Ha nem jut kezeléshez a páciens kialakul a 3.fázis amikor már nemcsak ínysorvadásról hanem csontsorvadásról is beszélünk ugyanis az íny és a csont együtt élnek ezáltal a csont is visszahúzódik.  Az íny csak követi a csontot.  Innentől a folyamat sajnos nem tökéletesen reverzibilis viszont gyógyítható. Ebben a fázisban már íny alatt és íny felett is megtalálható a fogkő, amely mindamellett, hogy látható még kellemetlen leheletet is ad. Mivel folyamatosan gáztermelődés megy, végbe a baktériumok által tehát ilyen esetben sem a szájvíz sem a fogkrém nem segít de erre még később visszatérek.

Amennyiben még nem jut el fogorvoshoz a páciens vagy eljut de nem tájékoztatják megfelelően jön a 4. fázis amit már paradontosisnak hívunk .Ebben az esetben a fogak mobilissá válnak és a papillák megszűnnek a fogközökbe és furcsa alakú hosszú fogakat láthatunk. Mind addig amíg a találunk egészséges csontot és ínyt ami képes megtartani fogat addig tudunk segíteni. Megfelelő tisztítással és zárt küret végzésével.

Az a szerencsés eset van, hogy a fogtísztítás után az íny visszanő a csontfelszín tetejére, de a csontot sajnos nem tudjuk már visszaépíteni viszont kapunk egy jóval nagyobb területet, amit nehezebb tisztítani.

De ha a páciens továbbra is hasonló szájhigiéniát tart fent akkor ez a betegség visszajön és újra alakul pár hónap alatt.  Tehát a Higiénikai vagy Fogorvosi kezelés nem elég ,a fenntartható egészséges állapot érdekében el kell sajátítani egy teljesen más szájhigiéniai kultúrát a mindennapokra,melyben természetesen rendelkezésre állok.

Ínygyulladás gyerekkorban:

A  gingivitist okozhatja szisztémás betegség is, de leggyakrabban helyi okokat kell keresnünk. Legfőbb okozója a lepedék, tartós jelenléte a fognyaki részen, ami sárgás vagy sárgás barna színű, ebben elszaporodó baktériumok pirosas, vérző ínyt eredményeznek. Kisgyermekek 30-40 százalékánál megfigyelhető. A gyermekkori laesiók előfordulása esetében sok féle fejlődési rendellenesség vagy szerzett betegség is okozhat ínygyulladást. Vegyük sorra milyen esetekkel találkozhatnak leggyakrabban a védőnők és a gyermekorvosok.

Legfőbb tünetei: 

 • Lassan kezdődik apró,alig látható tünettel
 • Fogmosáskor vérző íny
 • Fájdalom étkezések alkalmával és fogmosáskor
 • A fog közötti kis háromszög alakú papillák duzzadtak
 • Sima fénylő, fogtól elálló ínyrészek
 • kellemetlen lehelet
 • Kínszenvedés a szájápolásra rábírni a gyermeket
 • barna pici fogkő látható front területen
 • megváltozik a bakteriális flóra

Az ínygyulladás terápiája, kezelése természetesen az adott kórképhez mérten kezelendő, kiegészítve az külső okok megszűntetésével. A legfontosabb megtudni, mi okozza a gingivitist. A fogászati kórképek esetében a terápia Paradontológus szakorvos segítségével történik. Az általános esetekben a terápia: a helyes fogmosás és a plakk mindennapi eltávolítása.

Krónikus ínygyulladás kezelésére fogászati szakember segítségét kérve pár nap alatt teljes gyógyulás érhető el.

Milyen tanácsokkal adhatunk a szülőknek?

 • Napi rendszeres hatékony fogmosás betartása
 • Plakk festő tabletták használata havi rendszerességgel
 • Belső támogatás C-vitamin D vitamin gyerekorvos előírása mellett
 • Fontos, hogy biztosak legyenek az ínygyulladás okozójában
 • Célzott terápia betartása szakemberek segítségével
 • Cseréljünk tiszta, új fogkefére!
 • Ne adjunk feleslegesen szereket ,amíg nem derült ki mi az oka!
 • Ha már kialakult és észrevehető az ínygyulladás, tudassuk a gyógyulás leghatékonyabb útját
 • Fogászati anomáliák kórházi kezelést is igényelhetnek
 • Szakrendelő, dentalhigiénikus, fogorvos felkeresése

Az ínygyulladás előfordulási esélye a pubertás korban a leggyakoribb, ami a hormonváltozással és a tinivé válással is összefügg. Gyermek és pubertás korban is, a megfelelő szájhigiénia kialakításával, és az esetleges fogkő eltávolításával a betegség orvosolható. Amennyiben nincs időben kezelve a kis páciens, fennáll a veszélye a Juvenile parodontosis (fiatalkori fogágybetegség) kialakulásának. A kialakult betegség elég nehezen gyógyítható, és maradandó csontpusztulást, fogelvesztést is okozhat a tizenéves korosztályban.

Fogékszer

A fogékszer, ami sosem megy ki a divatból! Elegáns csillogó kis dísz amit általában a 2 es vagy 3 as felső fogak felszínére ragasztunk. Akár több évig is fent maradhat általában Swarovski gyöngyből készítjük. Létezik igazgyöngy, drágakő fogékszer is melyet ékszerészmesterek készítenek el kifejezett kérésre, érték és méret függvényében. Ebben az esetben a fogak megfúrásával az orvos beragasztja az ékszert,mely egy életre szól!

Sínek

A fogászatban a sínkészítés több célra és sok  féle terápiára használhatók.

Anyaga általában műanyag, akril, vagy fém. Típusai:

 • Fogszabályzó sínek
 • Retenciós sínek
 • Harapásemelő sínek
 • Fogvédő sínek
 • Csikorgatást gátló sínek
 • Fluorid kezeléshez sínek
 • Fogfehérítő sínek
 • Össze-sínezési technika
 • Ízület (TMI) tehermentesítő sínek
 • Terápiás sínek
 • Drótok, dróthálók
 

Plakkfestés

A fogmosás „mumus” a szülők, gyermekek életében, ezt anyukaként és dentálhigiénikusként is bizton állíthatom. A legfontosabb a napi rutin bevezetése. Az első fogacskák megjelenésétől szükséges bevezetni a szájápolást. A szülő a legjobb példa a gyerekek számára. Ha látja, tapasztalja, hogy szülei is minden reggel és este fogat mosnak, ő is könnyebben veszi rá magát. Engedjük meg nekik, hogy kipróbálják, milyen az, ha a szülőknek ők mossák meg a fogukat, aztán fordítva. A plakk-festés segítségével mindez játékossá, viccessé tehető a mindennapok során is. A plakk-festő tabletták megmutatják, hogy minél lilább színű a fogazat, annál régebbi az ételmaradék a fogakon. A friss lepedék rózsaszínes színű. A gyermeknek az a feladata, hogy addig mossa a fogát, amíg a fogak fehérek nem lesznek. A száj és a nyálkahártya ilyenkor rózsaszínes lesz, ezért lehet fotókat készíteni, mosolyogni és viccessé tenni ezt a pár percet, ami az egészség szempontjából nagyon fontos.

A plakk-festő tabletták gyógyszertárban kaphatóak és az egyszerű használat mellett(szopogatni kell) szeretném felhívni a figyelmet ,hogy a ruhát törölközőt sajnos megfoghatja ezért javasolt szülővel csinálni .A plakk-festő folyadékot rendelői körülmények között használjuk a fogtisztítások, paradontális küretek ellenőrzésére. A galériában képeket mutatunk róla.

Hyaluronsavas kezelés

Hyaluronsavas kezelés

A hyaluronsavnak többféle felhasználása létezik a gyógyászatban és a szépségiparban egyaránt. Fogászati területen nem feltöltésre, hanem gyógyításra alkalmazzuk. Német kutató orvosok arra fejlesztették ki ezt a készítményt, hogy minden korosztály számára lehetőség legyen a gyógyulásra, tehát hihetetlen regeneráció, szövetgyógyulás és növekedés váltható ki. A kezelés természetesen érzéstelenítésben történik, így semmilyen fájdalmat nem okoz. Időtartam 45-50 perc. A hyaluronsavnak nincs káros mellékhatása, pár hónap alatt felszívódik. A publikált szakirodalomban egyetlen adat sincs arra vonatkozóan, hogy helyi alkalmazása során negatív immunválaszt váltana ki.

Az ínyregenerálódás és a sejtmegújulást elősegítő termék nagy áttörés volt a fogászatban egy pár évvel ezelőtt. A hyaluronsav a természetes sebgyógyulás segítője és segíti az egészséges szövet fennmaradását, egyébként az emberi szervezet olyan fontos alkotóeleme, amely az ott előforduló közel valamennyi regeneratív folyamatban szerepel. Nagyon fontos tulajdonsága, hogy vízmegkötő képességével hozzájárul a szöveti regenerációhoz.

Ami miatt ajánlom, hogy használjuk:

 1. A maximális biológiai követelményeknek megfelel
 2. Nincs adat intoleranciára
 3. Helyileg alkalmazható
 4. Nincs negatív immunválasz
 5. Jó a viszkozitása 6-11 óra a felszívódása
 6. Jelentősen csökkenti a hegképződést
 7. A fognyak védelmét biztosítjuk vele
 8. A papilla újra a régi lesz
 9. 4-5 mm tasakmélység esetén teljes ínyregeneráció, ennél mélyebb tasakok esetén a paradontális betegség ugyan meg állítható, de az íny nem lesz újra a régi
 10. Időt nyerünk, a fogak elvesztésének ideje kitolható akár évekre is
 11. A hyaluronsavat az emberi szervezet előállítja, csak a kor előre haladtával egyre kevesebbet termel a szervezet
 12. Felszívódik a szervezetben 10 hónap alatt, de megismételhető, és a megfelelő szájhigiénia és rendszeres kontroll mellett megtartható a fogak és az íny állapota

A páciens szempontjait figyelembe véve:

 • Hatékony, gyors és fájdalommentes
 • Napokon belül érezhető, látható hatás
 • Jobb közérzet, jobb szájhigiénia
 • Teljesen elmúlik a vérzés

A higiénikus szempontjából a két fő alkalmazható terület a tasakfeltöltés, tisztítás után és az esetleges fogfehérítéssel okozott kellemetlenségek helyreállítására. A lágy szövetek regenerációjának céljából a hyaluronsav tartalmú zselét, 6-8 órán keresztül a szájba tartjuk, még hozzá oly módon, hogy egy sínt készítek puha anyagból, ami természetesen túlér a koronai részeken, és fedi az ínyt is. Ritkán előforduló probléma, hogy a fehérítés alkalmával, íny- vagy hámsérülést történik, de ebben az esetben az előzőekben leírtak szerint alkalmazzuk a gélt.

Barázdazárás

A barázdazárás, mint a nevében is benne van, a fogak tetején anatómiailag teljesen normálisan kialakult barázdák lezárására alkalmas. Általában a 6-os,7-es fogak harapási felszínén végezzük a fog előretörése után 6-24 hónappal.
 

Miért is javasolható a beavatkozás?

 • Semmilyen fájdalommal nem jár
 • Fúrás nélkül is elvégezhető, a mai lézertechnika csodákra képes
 • Caries preventív hatása nagymértékben bizonyított
 • Nehezen tisztítható, erősen barázdált fogfelszínen hamarabb kialakuló fogszuvasodás ezzel megelőzhető.
 • Valós, pozitív ok az első fogászati beavatkozásra
 • A 6-os maradó fogak töltik a legtöbb időt a szájban, vigyázzunk rájuk!

A barázdazárás a korai kezelés, gondozás részének tekinthető. Többnyire a tapasztalat alapján magánrendelők vannak berendezkedve az elvégzésére. A beavatkozást dentalhigiénikus vagy fogorvos végezheti. Szeretném kiemelni, hogy a barázdazárás nem végezhető kezdődő fogszuvasodás esetén! Ebben az esetben már konzerváljuk a fogat, tehát a tömés szabályait követve végezzük a kezelést.

Nagyon gyakori kérdés! A tejfogakon fodor szerűen, a fognyaki régióban kialakult barna foltocskák jelenléte 4-6 éves korra tehető. Az elváltozást egy baktérium csoport okozza, mely gyermekkorban minden szájban megtalálható kisebb-nagyobb mennyiségben. Picit erősebb fogmosással otthon eltávolítható, vagy rendelőben polírozással. Pár hónap alatt, ahogy jött, el is tűnik. Nem fogszuvasodás!!!!

Parodontális gondozás

parodontális szó jelentése: az íny gyulladásos folyamatainak az utókezelése és a gyógyult, stagnáló fázis fenntartása érdekében a rendszeres nyomon követés. A parodontológus szakorvosok kezelései után, ha elengedjük a pácienst utógondozás nélkül, akkor nagyon sok esetben a beavatkozások élettartama nagyon rövid és a kezelések még így sem sikeresek  minden esetben.
 

Pontos feladatok a higiénikusi részről:

 • a beavatkozás utáni ápolás, megfelelő higiénia
 • a szájhigiéniai eszközök pontos bemutatása tükörben
 • a fogmosás megtanítása, a gyakorlati rész igen lényeges, mert az elmélet kevésnek bizonyul
 • 3 havonta, 6 havonta vagy évente visszahívni a pácienseket kontrollra ( ahogy az orvos kéri )
 • parodontális pakolások orvosi utasításra
 • Étkezéssel kapcsolatos információk átadása
 • kommunikáció és tájékoztatás (azaz mi történik, ha az instrukciók nem kerülnek betartásra)
 • a beavatkozás előtt tasakmérés, a higiéniai – parodontológiai indexek felvétele, és a tasakmélységek pontos vezetése is a mi feladatunk
 • majd a beavatkozás után 2 héttel ezen indexe újabb felvétele javasolt
 • a páciensek gyógyulása a fentiek alapján mérhető

Saját tapasztalat: legyen az parodontális nyitott küret vagy zárt küret vagy bármilyen egyéb parodontológia beavatkozás.

HA AZ UTÓGONDOZÁS ELMARAD, a kezelés sikeressége igen kismértékű!

Parodontális zárt küret

A fogágy-betegség gyógyításának egyik lehetősége a parodontális zárt kürettálás melyet teljes érzéstelenítésben szükséges végezni. Ez a betegség nagyon sok esetben olyan tünetekkel jár melyek ijesztőek az emberek számára. Az esetek nagy százalékában gyógyítható, ha időben kezelést kap a páciens.

Hogyan ismerheti fel a fogágy-betegséget?

 • fogmosás hatására, fogselyem használatakor vérzik az ínye
 • ínye érintésre érzékeny, sötétebb színű, feszült, láthatóan gyulladt
 • fogmosás, vagy hideg-meleg étel, ital fogyasztásakor érzékenyebb, fájdalomérzet a fognyaknál, visszahúzódott íny
 • a fogak mobilisak vállnak és a mobilitás 1-10 es skálán behatárolható. Nagymértékben ettől is függ a kezelés típusa.
 • a kilazult fogak elvándorolnak, eredeti helyükről rövid időn belül kitérnek, eldőlnek, elmozdulnak ezáltal megváltozik a harapás is
 • lehelete egyre kellemetlenebb, hiába mossa és hiába minden szájvíz és a fogkrém a rossz lehelet visszatár

Ínygyulladás, fogágy-betegség esetén egy tasak alakul ki a fog gyökere és az azt körülvevő szövetek között. Ezt a tasakot lepedék és fogkő, valamint gyulladásos szövetek töltik ki.

A fogágy-betegség megszüntetésének lépései:

 • ínye felett az fogkő eltávolítása és a fogai polírozása és az elméleti prevenció
 • érzéstelenítésben végzett mélytisztítás vagy ún. zárt kürettálás
 • az érintett, kiemelten problémás fogaknál nyitott kürettálás a fogak körüli lágyszövetek feltárásával melyet már Parodontológusok végeznek
 • parodontális gondozás és a megfelelő szájhigiéniai instruálás egy nagyon fontos lépése a konzervatív terápiának

Fogágy-betegség  esetén a korrekt diagnózis felállításához szükség van speciális parodontális szondákkal végzett tasakmélység mérésekre, az így nyert paraméterek rögzítésére, de nélkülözhetetlen a megfelelő röntgenképek áttekintése is.  Kiegészítő vizsgálatként mikrobiológiai mintavételre is szükség lehet, mely pontosabb tájékoztatást ad arról, hogy milyen kórokozó állhat problémájának hátterében. Így célzottan, akár antibiotikum profilaxis segítségével is fel tudjuk venni a harcot a fogágy-betegség ellen.

A kezelések időtartalma több alkalmas és általában 1-2 óra alkalmanként .Az eredményesség 3-6 hét alatt kiderül . A páciens –higiénikus-orvos együttműködése hozza meg a legjobb eredményt .A fent említett betegségnek és kezelésének vannak kiegészítő kezelési lehetőségei.

Fogmosás tanítása

Szeretnék elmesélni egy rövid történetet, ami szemlélteti a szájhigiéniai problémákat.

Gondoljunk a vadon  élő állatokra, akik persze nem mosnak fogat és nem járnak fogorvoshoz, nem igazán tapasztalunk rossz szuvas fogakat, szép a fogsoruk még több esztendősen is. Valószínűleg ez azért lehetséges, mert ezek az élőlények másként táplálkoznak mint mi, és nem jutnak hozzá nyúlós tapadós úgynevezett civilizációs ételekhez, csak olyan táplálékot fogyasztanak, amely a természetben megtalálható (zöldség, gyümölcs, gumók, növények és nyers hús). Viszont ha megnézzük a kutyát, akit az ember magához édesgetett, azokat ma már állatorvoshoz hordják, fogkövet szednek nekik és fogat húznak! Miért lehetséges ez? Mesterséges ételeket kapnak, és hasonló ételeket fogyasztanak mint az emberek. A természetből nem kapnak táplálékot mert már nincsenek rászorulva.

A fogmosás tanítása felnőtteknek 
 

De… Nem mondhatom senkinek, hogy mostantól rágjon csak répát, és akkor minden rendben lesz a fogaival. Mivel a táplálkozásunkon nehezen tudunk változtatni, ezért egy másik szemszögből próbáljuk meg megközelíteni a szálhigiéniát.

Sokat kutatták és kutatják a mai napig, mi is történik a szájban.

Vegyünk egy teljesen tiszta fogat, amit ha beteszek nyálba, azzal nem fog semmi történni, nem lesz szuvas, nem bomlik meg a zománc, egészséges marad, de ha veszek egy olyan fogat, amin már lepedék, ételmaradék van, és ezt teszem be nyálba, azon 6-12 hét alatt eróziós folyamatok indulnak el. Lepedék és fogkő képződik.

Mi is az a lepedék és hogyan alakul ki a fogkő?               

A lepedék a fogak legnagyobb domborulatán megtapadt ételmaradékok összessége, melyre a szájban lévő baktériumok rátapadnak, ezek a dentális plakk fő alkotóelemei, erre kicsapódnak a nyálból az ásványi anyagok, és kialakítanak egy kemény szövetet, amit fogkőnek hívunk.

Tehát a nyálunkra szükségünk van a baktériumainkra szintén, viszont az ételmaradékra nem! Ha a 3 alkotóelem közül egy hiányzik, nem tud kialakulni a fogkő. A fogkő magyarul egyszerűen az elmeszesedett ételmaradék!

A felnőttek szájápolási szokásaik nagyon eltérőek, és ezzel megegyezően a szájban kialakult higiéniai problémák is más jellegűek. Amire nagyon nagy hangsúlyt fektetek, hogy minden kezelés alkalmával átvegyük, átbeszéljük kinek milyen szokásaik vannak, és hogyan tudunk változtatni, javítani az állapotán. Önmagában sem a higiéniai kezelés, sem a fogorvosi kezelés nem elég. Otthon, a mindennapokban egy olyan prevenciós tevékenységet szükséges elsajátítani, amivel a kapott, egészséges állapotot fenn tudja a páciens tartani.

Hány felszíne van a fogainknak?

Mit okoz a fogkő és hogyan tudjuk elkerülni a képződését? Kinek milyen fogmosási technika  a megfelelő? AZT HISZEM, EZEKRE MÁR EGY SZEMÉLYES TALÁLKOZÓ ALKALMÁVAL  KIELÉGÍTŐBB VÁLASZT TUDOK ADNI! 

A fogmosás tanítása gyermekeknek

Születéstől-3 éves korig: Ezen évek alatt a szoptatást fokozatosan elhagyva megjelennek a pépes, majd darabos ételek. Kialakul a rágófunkció, melyhez elengedhetetlenek a fogak. A picik egyre több ízt ismernek meg, és fokozatosan színesebben táplálkoznak. A fogzás alatt a különböző rágókák mellett a fogkefét is a kezükbe adhatjuk, segítve ezzel is az íny masszírozását és a fájdalom csökkentését az áttöréseknél.

Az üzletekben fogkefén, fogkrémen látható a korosztályi besorolás, ennek megfelelően vásároljunk, és 3-4 havonta cseréljük a fogkefét. Betegség esetén pedig tartsunk otthon új fogkefét, hogy a gyógyuláskor azonnal legyen lehetőségünk váltani. Ebben a korosztályban nem tudnak önállóan köpni még, ezért még mindig MINDEN mentes fogkrémet válasszunk. Szoktassuk a reggeli- esti fogmosásra őket, természetesen úgy, hogy a szülők mossák a tükör előtt, ezen alkalmakkor kis mókát, fröcskölést beleszőve vidám lehet ez a 3-4 perc.

Meséljünk mesét nekik a Fognyüvő Manócskáról, Rozmár Rezsőről, Kicsi Gesztenyéről ami által vizuálisan, és hallás alapján is megértik miért fontos annyira a fogmosás. Személy szerint az ijesztgetést nem szeretem, ugyanis ezzel ültetjük el a bogarat a gyerek fülébe, hogy a fogorvostól félni kell. Ha a fogak egészségét sikerül megtartani az évenkénti kontroll, kedves barátsággá alakulhat orvos és a család között.

Az Óvodás kor: ugyanúgy, mint a pszichológia, a testfejlődés terén a szájápolás területén is meghatározó. A fogmosás napi rendszerességgel,három alkalommal történik ebből 2 szülőkkel egy az óvónénikkel. A gyereket önállóságra neveljük ebben a korban, ami teljesen helyén való. Az óvodában önállóan mosnak fogat, otthon pedig a szülő a mossa a fogukat, 2-szer, vagy 4-szer: „Anya én egyedül és utána te, jó?”

Húsz éves szakmai tapasztalatom alatt megfigyeltem, hogy azok a gyerekek rendelkeznek hibátlan fogazattal, akiknek 8-9 éves korukig következetesen az édesanyja, édesapa mossa a fogát!  A következetesség a gyereknevelés más területén is meghozza a gyümölcsét.

A fogmosás technikája szülőknek: az íny fog határára tesszük a fogkefét, úgy, hogy a fogkefe párhuzamos a fogsorral és az ínytől ellentétes irányba (fent lefelé),(lent felfelé) seprő mozdulatokat végzünk. Minimális erő, inkább úgy hívnám dinamika, puha sűrű sörtés fogkefével. A gyerek, hogy magának milyen technikával mossa, az majdnem mindegy 8 éves korig. Nekik ez egy játék, a szülőknek sokszor egy küzdelem a napi rutinnal. A fogselyem használatát 6 évesen elkezdhetjük, vagy kérjük meg a higiénikus kolléganőt a fogászaton, hogy segítsen ebben nekünk.

A küzdelem feloldására már a mai modern világ feltalált olyan telefonos applikációt, ami működő fogmosási programokat kínál, motiválva a gyermeket. Ugyanis ebben neki kell gondoskodnia valakiről, akivel napi szinten fogat mos. Megeteti,megitatja,ajándékot kap  és ha elkésik a fogmosással, elalszik vagy megsértődik és mindez még dokumentálva is van a szülő számára, kicsi csalási eséllyel.

Az iskoláskor: Évek óta oktatom a helyes fogápolást felnőtteknek és a gyermekeknek is. Nyolc éves kor körül a gyerekek fogékonyak arra, hogy kettesben beszélgessek velük, jó a kézügyességük, és persze könnyen tanulnak, ha akarnak. A játékosságról kicsit leszoktatva, a fogászat terén próbálom a szülőt kivonni a napi rutinból, és megtanítani a „tekergetős fogmosást„. Ezeket a foglalkozásokat egyénileg és csoportosan szoktam javasolni. Kontrollálva, visszahívva, még eddig mindenkinek sikerült. Ennek ellenőrzésére szolgál a plakkfestés, ami nagyon egyszerűen otthon is elvégezhető. Plakkfestő tablettát gyógyszertárakban lehet vásárolni vagy a fogászaton szívesen adnak az asszisztensek.

Elektromos, sonicus fogkefék használata

Egyedi igényeink és kényelmünk szerint számos, különböző Philips Sonicare fogkefe közül választhatunk. A Sonicare fogkefék egyik legfontosabb előnye, hogy nagyon könnyű a használatuk, mégis kíméletesen és hatékonyan pusztítják el a bacilusokat és a vírusokat. Az ilyen típusú elektromos fogkeféket nem kell mozgatnunk, elegendő pusztán jól pozícionálunk; azaz vezetnünk, illetve megdöntenünk 45 fokban az íny irányába. A Philis Sonicare fogkefékhez praktikus kiegészítőket is vásárolhatunk, például üvegpohár tokot, vagy USB csatlakozóval ellátott útitöltőt.